آموزش فراگیران در مراکز آموزشی و کسبوکارها همواره نتایج درخشانی را در پی داشته است. به احتمال زیاد با روی کار آمدن سیستمهای مدیریت به دنبال پیادهسازی دورههای آموزشی خود در فضای آنلاین هستید. اما این روزها اصطلاحات متفاوتی شنیده میشود که ممکن است شما را به کلی گمراه کند؛ سیستمهایی نظیر LMS و CMS و حتی LCMS!
این سیستمها چه تفاوتها و شباهتهایی با یکدیگر دارند؟ کدامیک از آنها برای برگزاری دوره آموزش مجازی موردنظر شما مناسب است؟
در این مقاله ابتدا مفاهیم همچون LMS و CMS را شرح میدهیم و در ادامه به موارد استفاده و دیگر نکات پیرامون این نرمافزارها خواهیم پرداخت.
LMS و CMS به چه معنا هستند؟
در این دو اصطلاح که حروف اختصاری به شمار میروند، دو حرف یکسان مشاهده میشود که شاید نشاندهنده شباهتهایی در این دو نرمافزار باشد؛ اما واقعیت این است که تفاوتهای فاحشی بین این دو سیستم وجود دارد. در ادامه به معنای این دو مفهوم پی میبریم.
LMS چیست و در چه مواردی به کار گرفته میشود؟
قبل از هر چیزی باید بگوییم که LMS مخفف عبارت Learning management system به معنای سیستم مدیریت آموزش است. این نرمافزار برای مدرسان و سازمانها امکان برگزاری دورههای آموزشی را فراهم میکند. بهاینترتیب مدرسان به سادگی هرچه تمامتر برنامه آموزشی را تنظیم و محتوای موردنظر را در اختیار فراگیران قرار میدهند. از سوی دیگر امکان ارزیابی روند آموزشی آنها نیز به بهترین شکل ممکن میسر شدهاست.
سیستم مدیریت آموزش آنلاین روی فضای ابری شکل گرفته است و گزینههای متعددی را در اختیار فراگیران قرار میدهد. این گزینهها از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند. برخی از آنها در هماهنگی کامل با گوشیهای تلفن همراه قرار دارند و برخی دیگر امکان برگزاری آزمونهای آنلاین را نیز فراهم میکنند.
در این سیستمها گزارشهای منظمی نیز در اختیار مدرسان و برگزارکنندگان دوره قرار میگیرد. همچنین ابزارهای متعددی نیز در این نرمافزارها گنجانده شدهاست.
تمام این عوامل در کنار یکدیگر برای برگزاری دورههای موردنظر فضایی منحصربهفرد را ایجاد کردهاست. بهاینترتیب به بهترین شکل ممکن با فراگیران وارد تعامل میشوید. اگر به دنبال شیوهای برای برقراری ارتباط با فراگیران و آموزش آنها هستید، این سیستمها را به کار بگیرید. این سیستم آموزش را به تجربهای فراموشنشدنی بدل میکند و برای دستیابی به نتایج موردنظر تمام امکانات موردنیاز را در خود گنجانده است.
چه زمانی باید از نرمافزارهایLMS استفاده کنیم؟
اگر در انتخاب میان LMS و CMS دچار سردرگمی شدهاید، باید بدانید که نرمافزارهای LMS غالبا به دلیل گزینههای متعددی که برای برقراری تعامل با مخاطب در اختیار مدرسان قرار میدهند، انتخاب مناسبی برای برگزاری دورههای آموزشی در سازمانها و مراکز آموزشی هستند. با استفاده از این نرمافزار در فضایی دلانگیز آموزش میدهید. فراگیران در این دوره آموزشی بهخوبی با محتوای آموزشی تعامل برقرار میکنند. به همین دلیل نتایج بهدستآمده در این شیوه آموزشی در مقایسه با دیگر شیوههای آموزشی بهمراتب بهتر و ارزشمندتر است.
شرکتهای بزرگ نیز امکان استفاده از این نرمافزار را در اختیار دارند. معمولا تعداد زیادی از کارکنان این قبیل شرکتها زمان زیادی را در ماموریتهای کاری و خارج از فضای کار سپری میکنند. همین امر سبب شدهاست که استفاده از این نرمافزارها برای در جریان گذاشتن کارکنانی که به صورت دورکاری همکاری خود را ادامه میدهند، به یکی از ضروریترین اقدامات در سازمانها و شرکتهای بزرگ تبدیل شود.
بهاینترتیب دور ماندن از محیط کار هیچ خللی در عملکرد افراد ایجاد نمیکند. این نکته را فراموش نکنید که آموزش افرادی که خارج از محل کار مشغول فعالیت هستند، از آموزش نیروهای حاضر در کسبوکار حیاتیتر است؛ بنابراین نرمافزارهای LMS شما را قادر میکند که به بهترین شکل ممکن آموزشهای لازم را در اختیار افراد قرار دهید.
با این تفاسیر احتمالا اکنون این سؤال در ذهن شما مطرح میشود که نرمافزارهای CMS دقیقا در چه بخشی به یاری شما خواهند آمد و با وجود تمام مزایا و امکانات ال ام اسها اصلا چه نیازی به استفاده از CMS در مدیریت سیستم آموزشی است.
CMS مخفف چیست و در چه مواردی به کاربرده میشود؟
این اصطلاح مخفف عبارت Content management system است. از این نرمافزار برای ایجاد، بارگذاری و نمایش محتوای آموزشی در یک واحد مرکزی استفاده میشود. این نرمافزار یکی از سادهترین پلتفرمهای محتوایی است. برای درک بهتر این موضوع به بررسی یک مثال میپردازیم. احتمالا با وردپرس آشنا هستید.
CMS درست مانند وردپرس برای انتشار محتوا و مقالات به کار گرفته میشود. امکان اذیت و بارگذاری اینفوگرافیک و ویدیو نیز در این پلتفرم وجود دارد. علاوهبراین میزان دسترسی هر یک از کاربران نیز به صورت مجزا تعیین میشود. بهاینترتیب برخی از آنها محتوا را بارگذاری و برخی دیگر از محتوای موجود استفاده میکنند.
چه زمانی باید به سیستمهای CMS رجوع کرد؟
اکنون که با مفاهیم LMS و CMS آشنا شدهایم، زمان آن رسیده است که بدانیم، چه زمانی باید از CMS استفاده کنیم. CMS هنگامی به یاری شما میآید که به ابزاری برای انتشار محتوای آموزشی نیاز داریم. به یاد داشته باشید که اگر از این نرمافزار برای آموزش فراگیران بهره میبرید، درواقع مقالات و ویدیوهایی را در اختیار آنها قرار میدهید. استفاده از این محتواها مانند مطالعه یک مقاله یا تماشای ویدیویی در وبسایتها خواهد بود. به این ترتیب میتوان گفت در این شیوه آموزشی خبری از گزارشگیری، برگزاری آزمونهای دورهای، اعطای مدرک یا حتی برگزاری اتاقهای بحث و گفتگو نیست.
همین امر سبب شدهاست که این سیستمها ابزار مناسبی برای برگزاری دورههایی باشند که نیازی به ذکر جزئیات یا شرح موضوع ندارند. از طرفی این نرمافزار برای مدیریت نسخههای متفاوت محتوایی نیز مفید خواهد بود. در این صورت این امکان را دارید که در فضای وب نسخههای متفاوت آموزشی را مشاهده و ارزیابی کنید.
LCMS چیست؟
زمانی که LMS و CMS را به صورت تلفیقی و در کنار یکدیگر به کار میگیرید، درواقع LCMS را به کار گرفتهاید.
به این ترتیب شما با استفاده از این دو نرمافزار برای انجام امور خود نیازی به استفاده از نرمافزار دیگری نخواهید داشت.
LMS و CMS چه شباهتهایی با یکدیگر دارند؟
به دلیل شباهتهای موجود در نام این دو نرمافزار ممکن است در درک این مفاهیم دچار گمراهی شوید. هر دو سیستم برای برگزاری یک دوره آموزش مجازی به کار گرفته میشوند. هر دو نرمافزار امکان استفاده چند کاربر را از دوره آموزشی امکانپذیر میکنند. این نرمافزارها بستر گزارشگیریهای متفاوتی را فراهم میکنند و به سادگی نیازهای سازمان و شرکتهای بزرگ را برآورده میکنند؛ بنابراین اگر به عنوان مدرس به دنبال برگزاری دورهای برای تعداد زیادی از فراگیران هستید، این نرمافزارها به یاری شما خواهند آمد.
این شباهتها تنها در اصول اولیه این نرمافزارها مشاهده میشود. درواقع این دو تفاوتهای بنیادینی نیز با یکدیگر دارند.
تفاوتهای نرمافزارهای LMS و CMS
برای درک بهتر تفاوتهای این دو نرمافزار باید از جایگاه مدرس و فراگیر به آنها نگاه کنیم. از نظر یک فراگیر LMSها برخلاف CMSها منحصرا برای یادگیری آنلاین در نظر گفته شدهاند. همین امر سبب شده است نرمافزارهای LMS امکان برقراری تعامل فراگیر با برگزارکنندگان دوره و محتوای آموزشی را بهخوبی میسر کند.
در این سیستمها از گیمیفیکشن و آزمون استفاده کنید و در کنار اینها با برگزاری وبینارها به بررسی جزئیات محتوای آموزشی بپردازید. با استفاده از اتاقهای بحث و تبادل نظر در این نرمافزار این امکان را خواهید داشت که از نظرات کاربران نیز مطلع شوید. همین امر بر میزان تعامل آنها با یکدیگر و با دوره آموزشی میافزاید.
این دو نرمافزار از نظر درگیران و برگزارکنندگان تفاوتهای زیادی دارند. نخست آنکه نرمافزار CMs سریعتر راهاندازی میشود؛ چراکه روند استفاده از این نرمافزار بسیار ساده است. برای استفاده از این نرمافزارها کافی است محتوای آموزشی موردنظر را در پلتفرم بارگذاری کنید. تنها مشکل عمده در این نرمافزار این است که امکان استفاده از طراحیهای گرافیکی در این نرمافزار بسیار محدود است.
درنهایت نرمافزارهای LMS بهعنوان یک سیستم مدیریت آموزشی گزارش دقیق و مشخصی در اختیار برگزارکنندگان قرار میدهند که این گزارش آنها را در جریان نتایج حاصل از برگزاری دوره قرار میدهد. بهاینترتیب آنها این فرصت را دارند که تغییرات لازم را در دوره آموزش اعمال کنند.
از طرفی یکی دیگر از مزایای این نرمافزارها امکان پیگیری عملکرد فراگیران است.
کدامیک برای شما مناسبتر هستند؟
با وجود اینکه ترکیب این دو نرمافزار در طراحی و اجرای یک دوره آموزشی بسیار سودمند خواهد بود؛ اما باید بدانید که LMS به صورت اختصاصی و با هدف برگزاری دوره آموزشی آنلاین روی کار آمدهاند. به همین دلیل امکان برگزاری آزمون و استفاده از عناصر گرافیکی متفاوت نیز در این نرمافزار امکانپذیر شدهاست.
در CMS محتوا در پوشهها، صفحات یا کتابخانه محتوایی گنجانده میشوند. همین امر سبب شدهاست که این نرمافزار به گزینه مناسبی برای ذخیرهسازی اسناد و مدارک سازمانی بدل شود. ویراستاران و کاربرانی که به این اطلاعات نیاز دارند نیز قادر به استفاده از آنها خواهند بود. اگر طراحی گرافیکی و برگزاری آزمونهای دورهای برای شما حائز اهمیت است، بهتر است زمان خود را با CMS هدر ندهید و LMS را انتخاب کنید.
در پایان
زمانیکه صحبت از استفاده سیستم مدیریت آموزش مجازی به میان میآید، با دو مفهوم متفاوت روبهرو میشویم که شباهتهای بسیاری با یکدیگر دارند. LMs و CMs این دو نرمافزار هستند.
LMS به صورت کاملا انحصاری برای برگزاری دورههای آموزش مجازی و پیگیری عملکرد فراگیران طراحی شده است. این درحالی است که CMS بیشتر به پلتفرمی برای بارگزاری و انتشار محتوای آموزشی شباهت دارد.
با در نظر گرفتن شباهتها، تفاوتها و نیازهای خود بهترین گزینه را برای برگزاری دوره آموزشی خود انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که مهمترین نکته در برگزاری دوره آموزشی افزایش سطح یادگیری فراگیران است. بنابراین بهتر است برای انتخاب بهترین نرمافزار از دریچه نگاه فراگیران به دورههای آموزش موردنظر خود بنگرید.
در این صورت کدامیک از این دو پاسخگوی نیازهای شما خواهند بود؟
شما کدام نرمافزار را انتخاب میکنید؟
به نظر شما کدامیک نتایج بهتری را در پی خواهد داشت؟ آیا استفاده تلفیقی از این دو نرمافزار برای دستیابی به اهداف مورد نظر شما مناسب است؟
برای پاسخگویی به این سؤال و بسیاری از سؤالات دیگر بهتر است با ما در گروه نرمافزاری ژاک در تماس باشید. سؤالات و نیازهای خود را با در میان بگذارید. به این ترتیب بهترین راهکار موجود به شما پیشنهاد میشود.
سالها تجربه و دانش ما در برگزاری دورههای آموزشی سبب شدهاست که با زوایای متفاوتی در این حوزه روبهرو شویم که از نگاه بسیاری از افراد دور میماند.
ما برای متمایز بودن در کنار شما هستیم و در طرح نقشه مسیر شما را یاری خواهیم کرد. در نتیجه اهدافی که در سر میپرورانید، دیگر یک رؤیا نخواهند بود.
نظر خود را درباره این پست بنویسید
با عرض پوزش ثبت نظر فقط برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند مقدور است
نظرات کاربران
نظری برای این پست ثبت نشده است